0

ΨΕΥΤΟ-ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ // SIMIL-MUSSAKA CON PATATE


ΨΕΥΤΟ-ΜΟΥΣΑΚΑΣ ΜΕ ΠΑΤΑΤΕΣ

Αν και δεν ειναι ακριβως μουσακας, αφου δεν περιεχει μελιτζανες, ειναι εξίσου νοστιμο φαγακι! Εχει το πλεονεκτημα οτι μπορειτε να το παρασκευασετε οποιαδηποτε εποχη του χρονου, αφου οι πατατες ποτε δεν λειπουν. Εμας μας αρεσει πολυ και το φτιαχνουμε αρκετα συχνα!


Υλικα : 2 Kgr πατατες,
                750 gr κιμας αναμεικτος (μισο χοιρινο - μισο μοσχαρισιο),
                1 μεγαλο κρεμμυδι ψιλοκομμενο,
                1 μικρο καροτο τριμμενο,
                2 φλυτζανια ντοματα στον τριφτη,
                2 κουταλακια γλυκου ντοματοπελτε,
                1/2 κουταλακι γλυκου ζαχαρη,
                6 κουταλιες σουπας ελαιολαδο,
                2 κουταλιες σουπας βουτυρο,
                2 αυγα,          
                5-6 κουταλιες σουπας τριμμενη φρυγανια,         
                1/2 φλυτζανι τριμμενη παρμεζανα,
                1 κουταλακι του γλυκου γεματο κιτρινο καρρυ,
                αλατι και πιπερι.
για την μπεσαμελ: 1 Lt γαλα πληρες,
                                  100 gr βουτυρο,
                                  100 gr αλευρι,
                                  μια πρεζα αλατι,
                                  μια πρεζα καρρυ.
Παρασκευη : 
Καθαριζετε τις πατατες και τις κοβετε σε ροδελες παχους 0,5 εκ. (μπορειτε να χρησιμοποιησετε και το μαντολινο). 
Σε μια σωτεζα, βαζετε το λαδι με το βουτυρο και ροδιζετε το κρεμμυδι. Προσθετετε το καροτο και σωταρετε για μερικα λεπτα. Προσθετετε τον κιμα και τον ροδιζετε μεχρι να παρει χρωμα. Τελος, προσθετετε την ντοματα, τον ντοματοπελτε, διαλυμενο σε ενα φλυτζανι νερο, τη ζαχαρη, το καρρυ, αλατι και πιπερι. 
Ετοιμαζετε την μπεσαμελ, φροντιζοντας να μην την κανετε πολυ πηχτη. Την αφηνετε να κρυωσει λιγο και προσθετετε τα αυγα, χτυπημενα. 
Λαδωνετε ενα ταψακι και απλωνετε μερικες κουταλιες απο την μπεσαμελ. Στρωνετε απο πανω τις μισες πατατες και τις αλατιζετε. Ριχνετε το ραγκου και το απλωνετε, Στρωνετε απο πανω τις υπολοιπες πατατες και τις αλατιζετε. Καλυπτετε με την μπεσαμελ. Πασπαλιζετε την επιφανεια με την παρμεζανα και τελος τη φρυγανια. 
Ψηνετε στους 220°C για μιαμιση ωρα περιπου,μεχρι να ροδισει η επιφανεια.
Μπορειτε βεβαια να τηγανισετε τις πατατες, πριν τις χρησιμοποιησετε. Ισως να ειναι πιο νοστιμο ετσι, αλλα σιγουρα θα γινει πιο βαρυ!


SIMIL-MUSSAKA CON PATATE

Rassomiglia tanto al mussakàs (o musaka) ma non possiamo chiamarlo così, perchè tra i suoi ingredienti non comprende le melanzane. Però è un piatto altrettanto saporito che possiamo preparare durante tutto l'arco dell'anno, perchè le patate non mancano mai!

Ingredienti : 2 Kgr di patate
                            75 0 gr di carne macinata mista (metà bovina - metà suina),
                            1 grossa cipolla tritata,
                            1 piccola carota tritata,
                            2 tazze di passata di pomodoro,
                            2 cucchiaini di concentrato di pomodoro,
                            1/2 cucchiaino di zucchero,
                            6 cucchiai di olio di oliva,
                            2 cucchiai di burro,
                            2 uova,          
                            5-6 cucchiai di pangrattato,         
                            1/2 tazza di parmigiano grattugiato,
                            1 cucchiaino colmo di curry giallo,
                            sale e pepe.
per la besciamella : 1 Lt di latte fresco intero,
                                    100 gr di burro,
                                    100gr di farina,
                                    un pizzico di sale,
                                    un pizzico di curry.
Preparazione : 
Sbucciate le patate e tagliatele a rondelle di 0,5 cm di spessore. 
In una padella mettete l'olio e il burrro e fate rosolare la cipolla. Aggiungete la carota tritata e saltate per un paio di minuti. Aggiungete la carne macinata e lasciatela rosolare bene. Infine, aggiungete la passata di pomodoro, il concentrato di pomodoro, stemperato in una tazza di acqua, lo zucchero, il curry, pepe e sale a piacere. Lasciate cuocere a fuoco moderato per 5 minuti e poi ritirate. 
Preparate la besciamella, ma lasciatela piuttosto fluida. Lasciatela raffreddare e poi aggiungete le uova sbattute. 
Ungete  una pirofila con un po' di olio e cospargete con un po' di besicamella. Disponete metà delle fettine di patata e salate. Versate sopra il ragù. Disponete il resto delle fettine di patata, salate e coprite con la besciamella. Cosparegete di parmiggiano grattugiato e pangrattato. 
Infornate a 220°C per un ora e mezza ca, fino a dorare la superficie.
Potete anche friggere le patate; il piatto risulterà forse più saporito ma anche vieppiù calorico.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.