0

ΤΟ ΜΑΣΊΣ Ή ΑΝΘΟΣ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟΥ // IL MACIS



ΤΟ ΜΑΣΊΣ Ή ΑΝΘΟΣ ΜΟΣΧΟΚΑΡΥΔΟΥ

Αντιθετα με το γνωστο σε ολους μοσχοκαρυδο, το μασίς δεν ειναι τοσο ευρεως διαδεδομενο, ιδιως στα μερη μας. 
Αναλυτικα για το δεντρο απ'οπου παιρνουμε το μοσχοκαρυδο και για την ανατομια του καρπου του, εχουμε μιλησει εδω. Οπως ειδαμε λοιπον, το μασίς, ειναι το εσωτερικο μερος του φρουτου (ενδοκαρπιο), το οποιο αγκαλιαζει σαν ενα κερινο πλεγμα τον σπορο, που ειναι το γνωστο μας μοσχοκαρυδο. Οταν το φρουτο ειναι φρεσκο, το μασίς εχει χρωμα λαμπερο κοκκινο, ενω οταν ξεραθει, γινεται πορτοκαλι εως κρεμ-καφε. Λεγεται οτι οσο πιο εντονο πορτοκαλι ειναι το χρωμα του μασίς, τοσο πιο καλης ποιοτητας ειναι. Το μασίς θα το βρειτε στο εμποριο, τοσο ολοκληρο (λεγεται και "λεπιδα") οσο και τριμμενο σε σκονη. Οπως και με το μοσχοκαρυδο, ειναι  προτιμοτερο να το αγοραζετε και να το διατηρειτε ολοκληρο και να το κονιορτοποιειτε την στιγμη που θα το χρησιμοποιησετε. Διατηρειται οπως και το μοσχοκαρυδο σε στεγνο και δροσερο μερος, προφυλαγμενο απο το φως και την υγρασια.
Το μασίς, εχει γευση και αρωμα που ομοιαζουν αρκετα με αυτα του μοσχοκαρυδου. Ειναι ομως γενικα πιο ντελικατο, με μια πιπερατη νοτα. Ειναι ευαισθητο στην θερμικη επεξεργασια (μαγειρεμα ή ψησιμο) και ειναι προτιμοτερο να προστιθεται στο τελος του μαγειρεματος. Για τον ιδιο λογο, πρεπει να αποφευγεται η χρηση του σε συνταγες που απαιτουν πολυωρη θερμικη επεξεργασια , γιατι η γευση και το αρωμα του εξαφανιζονται. Οταν το εχετε αποθηκευμενο για πολυ καιρο, για να ανανεωσετε την γευση και το αρωμα του, μπορειτε λιγο να το καβουρντισετε. Η χρηση του ειναι παρομοια με αυτη του μοσχοκαρυδου. Γενικα χρησιμοποιειται πιο πολυ σε αλμυρα πιατα; οπως ο , χρησιμοποιειται για να χρωματισει παρασκευασματα με ανοιχτο χρωμα, για να εμπλουτισει μιγματα μπαχαρικων (οπως πχ. το καρρυ), σε σουπες, σε σως, σε μαριναδες για κρεατα αλλα και σε ψητα κρεατικα, σε ειδικα ξυδια με μπαχαρικα που χρησιμοποιουνται στην παρασκευη τουρσιων λαχανικων, ενω ταιριαζει ιδιαιτερα σε σαλτσες τυριων. Χρησιμοποιειται επισης στην παρασκευη σπιτικων λικερ, οπως το νοτσίνο (λικερ καρυδακι) και το αλκερμές. Πιο σπανια χρησιμοποιειται στην ζαχαροπλαστικη για την παρασκευη μπισκοτων με μπαχαρικα.
Πηγες : Wikipedia, wisegeek

* Θελω να ευχαριστησω ιδιαιτερα την Αρετη Β., που προθυμοποιηθηκε αμεσως να μοιραστει μαζι μου το μασίς που ειχε προμηθευτει, μιας και δεν καταφερα να το βρω στην πολη μου!


IL MACIS

Il macis, anche se proviene dallo stesso frutto, non è tanto diffuso come la noce moscata.
Sia per l'albero chè per  il frutto, da dove proviene la noce moscata, abbiamo già parlato qui. Come abbiamo già visto, il macis, è la parte intera del frutto (endocarpio), che avvolge il seme, cioè la noce moscata, come una rete cerata. Quando il frutto è fresco, il macis è di colore rosso brillante, mentre quando si secca, diventa arancione o di colore marrone crema. Si dice che quanto più arancione vivace è il macis, tanto è di migliore qualità. Lo troverete nel mercato, certo essiccato, sia intero che macinato. Come la noce moscata, è meglio comprarlo e conservarlo intero e poi macinarlo al momento dell'utilizzo. Viene conservato in barattoli di vetro, chiusi ermeticamente, in luogo fresco e asciutto, a riparo della luce.
Il sapore ed il profumo del macis, rassomigliano tanto a quelli della noce moscata. Però, è in generale più delicato, con un tono peppato. E più sensibile ai trattamenti termici (cottura), ed è meglio aggiungero alla fine cottura. Per la stessa ragione, meglio evitare il suo uso in pietanze che necessitano cottura prolungata. Quando lo conservate a lungo, perde le sue qualità e per ravvivarlo, meglio tostarlo leggermente prima dell'utilizzo. Viene utilizzato più o meno come la noce moscata. Predilege le preparazioni salate; viene aggiunto in preparazioni di colore chiaro per dare colore, un po'come lo zafferano, per arricchire misture di spezie (come il curry), in minestre, salse, in marinate per la carne ma anche in arrosti, in aceti preparati per la conservazione di verdure, mentre si abbina eccelentemente con le salse alla base di formaggi. Viene utilizzato alla preparazione di liquori fatti a casa, come il nocino  e l'alchermès. Più raramente viene impiegato nella pasticceria, in preparazione di biscotti speziati.
Fonti : Wikipedia, wisegeek

* Voglio ringraziare la mia amica Aretì B. che molto volentieri mi ha procurato una buona quantità di macis, siccome non è stato possibile ritrovarlo nella mia città!

nocemoscata1
foto tratta dal web
foto tratta dal web

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.