6

ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΒΑΚΑΛΑΟΥ // CROCCHETTE DI BACCALA


ΚΡΟΚΕΤΕΣ ΒΑΚΑΛΑΟΥ

Η 25η Μαρτίου πλησιάζει και φυσικά ο υγράλατος μπακαλιάρος, ή πιό σωστά βακαλάος, έχει την τιμητική του...  Αυτήν την εποχή, επειδή βρίσκω τον βακαλάο σε αφθονία και σε ποικιλία ποιοτήτων, συνηθίζω να αγοράζω μερικά κιλά (5-6), να τον ξαλμυρίζω (δείτε εδώ το πως) και να τον διατηρώ μετά στην κατάψυξη, έτοιμο για χρήση.
Παρεπιπτόντως, το ξέρατε ότι αυτό που αγοράζετε ακριβότερα ως φιλέτο βακαλάου χωρίς κόκκαλο, μπορεί να μην είναι πραγματικός μπακαλιάρος? Για να εμποδιστεί η υπεραλιεία του μπακαλιάρου, έχουν τεθεί πλέον διεθνείς περιορισμοί στην αλίευση του, και αλιεύονται παράλληλα συναφή είδη, τα οποία συχνά βαφτίζονται και αυτά βακαλάος...  Αυτοί οι κατώτερης ποιότητας (και γεύσης) "βακαλάοι", λέγονται και λίνκ (ling) ή σκυλόψαρα. Ομολογώ ότι κι εγώ πρόσφατα το έμαθα, και από τότε παρακάμπτω το γεγονός οτι ο βακαλάος με το κόκκαλο είναι πιό δύσκολος στο καθάρισμα, αφού είναι όντως ποιοτικά ανώτερος και βέβαια πιό νόστιμος!
Η ιδέα γιά τις κροκέτες βακαλάου που θα σας παρουσιάσω σήμερα, προέκυψε απο την ανάγκη αξιοποίησης των κομματιών που είναι πιό λεπτά και δεν βγάζουν ωραίες μερίδες. Ετσι η ουρά και η κοιλιά του βακαλάου, αφου βέβαια ξαλμυρίστηκε, κόπηκαν σε μικρά κομματάκια, συνδυάστηκαν με την βρασμένη πατάτα και έγιναν ωραίες, τραγανές απ' έξω και αφράτες από μέσα, μπακαλιαροκροκέτες!
Εμείς τις απολαύσαμε ως μεζεδάκι με το ούζο μας, συνοδεία φρεσκοψημένης λαγάνας!

Δόση : 12 κροκέτες
Βαθμός δυσκολίας : εύκολο
Υλικά : 300 gr βακαλάος ξαλμυρισμένος,
                1 φλ.γάλα,
                300 gr (2) βρασμένες μέτριες πατάτες,
                1 ασπράδι αυγού,
                1 μικρή σκελίδα σκόρδο,
                1 κ.γ. θυμάρι,
                φρεσκοτριμμένο πιπέρι,
                αλάτι,
                τριμμένη φρυγανιά.
για το τηγάνισμα : σπορέλαιο.
Προετοιμασία :
Βάλτε τον βακαλάο σε ένα βαθύ σκεύος και καλύψτε τον με το γάλα. Αφήστε τον να σταθεί μια ωρίτσα και στραγγίστε τον πολύ καλά. Με τα χέρια ή με ένα μαχαίρι, χωρίστε τον σε μικρά κομματάκια.
Περάστε τις πατάτες από το εργαλείο του πουρέ. Προσθέστε τον βακαλάο, το ασπράδι του αυγού ελαφρά χτυπημένο, το σκόρδο περασμένο από την πρέσσα, το θυμάρι, αλάτι και πιπέρι κατά το γούστο σας. Αναμείξτε όλα τα υλικά. Πλάστε κροκέττες μακρόστενες ή στρογγυλές. Περάστε τες από την τριμμένη φρυγανιά.
Τηγανίστε τις κροκέτες σε καυτό λάδι, γυρνώντας τες να ψηθούν απ' όλες τις πλευρές. Ακουμπήστε τες σε απορροφητικό χαρτί, για να στραγγίσουν από το περίσσιο λάδι.
Σερβίρετε τις μπακαλιαροκροκέτες ζεστές.



CROCCHETTE DI BACCALA

Il baccalà è l'ingrediente preferito per il pranzo dell' Annunziazione e della Domenica delle Palme. In Grecia, di solito viene prepatato fritto in pastella.
Queste crocchette di baccalà sono state preparate con le parti meno buone del pesce, cioè con la coda ed il ventre. Semplici da fare, sono belle croccanti fuori e soffici dentro.

Dosi : 12 crocchette ca.
Difficoltà : facile
Ingredienti : 300 gr di baccala dissalato,
                              1 tazza di latte fresco,
                              300 gr (2) patate medie lessate,
                              1 albume d' uovo,
                              1 spicchio d’ aglio piuttosto piccolo,
                              1 cuchiaino di timo essiccato e tritato,
                              pepe macinato al momento,
                              sale,
                              pangrattato.
per friggere : olio di semi.
Preparazione :
Ponete il baccalà già dissalato in un recipiente fondo e coprite con il latte. Lasciate riposare per un' oretta. Scolate e strizzate. Con le mani o con un coltello sminuzzate.
Lessate le patate e passatele dalla pressa per patate. Aggiungete al purè il baccalà, l' albume sbattuto leggermente, l' aglio, passato pure dallo spremiaglio, il timo, sale e pepe a piacere. Mescolate tutti gli ingredienti. Formate delle crocchette ovali o tondi e passatele dal pangrattato.
Fate friggere le crocchette in abbondante olio di semi, ben caldo (175°C). Rigirate per farle cuocere da tutte le parti. Posizionate su carta assorbente per eliminare l' olio in eccesso.
Servite le crocchette di baccalà ben calde.


6 σχόλια:

  1. Αριστούργημα!!!!!!!!!!!!
    "Έργο Τέχνης" Μαρίνα μου, θα δοκιμαστεί οσονούπω !!
    Πολλά φιλιά
    Καλημέρα :)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Πολύ μου άρεσαν οι χρυσαφένιες κροκέτες σου Μαρίνα μου!
    Μέρες που είναι,ψάχνομαι για την έκπληξη στο τραπέζι του Ευαγγελισμού.
    Και νομίζω ότι την βρήκα!Μου άρεσε η προσθήκη της πατάτας που μετριάζει ελαφρά την γεύση του ψαριού,για τους επιφυλακτικούς της παράδοσης....
    Από την άλλη,ικανοποιούνται και οι λάτρεις του είδους!
    Τέτοια ισορροπημένη συνταγή ...δρν το περίμενα!
    Φιλάκια πολλά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Χαιρομαι που σου αρεσαν Φωτεινη μου!!
      Και στον Δ. αρεσαν παρα πολυ, μου ειπε οτι ειναι οι καλυτερες κροκετες μπακαλιαρου που εχει δοκιμασει! Εκεινη την ημερα ειχα φτιαξει και ριγανοκεφτεδες, μια ωραια πρασινη σαλατουλα, ειχα και την φρεσκοψημενη λαγανα (νεα συνταγη, προεκυψε ακολουθωντας συμβουλες φιλου αρτοποιου) και ευχαριστηθηκαμε ενα απλο αλλα νοστιμο γευμα!
      Καλο μεσημερι!
      Φιλακια!

      Διαγραφή

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.