0

ΠΟΛΠΕΤΕΣ ΡΙΚΟΤΑΣ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ // POLPETTE DI RICOTTA AL SUGO DI POMODORO


ΠΟΛΠΕΤΕΣ ΡΙΚΟΤΑΣ ΣΕ ΣΑΛΤΣΑ ΝΤΟΜΑΤΑΣ

Μια συνταγή γιά τους λάτρεις του τυριού! Αφράτα τυρομπαλάκια σε νόστιμη σάλτσα ντομάτας.
Η συνταγή είναι παραδοσιακή ιταλική και προέρχεται από την Καλαβρία, φημισμένη για την ρικότα της, που βέβαια παραδοσιακά παρασκευάζεται από πρόβειο γάλα και όχι απο αγελαδινό όπως η συνηθισμένη ρικότα του επορίου. Ακόμη ένα διαμαντάκι της cucina povera (φτωχική κουζίνα), όπου το τυρί και το ψωμί αντικαθιστούν το κρέας, χωρίς να υστερούν καθόλου σε γεύση. Οι τυρο-πολπέτες συνοδεύονται από μία ωραία πικάντικη σάλτσα ντομάτας και σερβίρονται ως μεζεδάκι ή μπορούν να συνοδέψουν μία μακαρονάδα.
Είναι ένα πεντανόστιμο πιάτο, μπορεί να καταταχτεί άνετα στα comfort food, και όταν το δοκιμάστε είμαι σίγουρη ότι θα το λατρέψετε! Στην θέση της μοτσαρέλα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ένα πιό γευστικό τυρί, όπως το πεκορίνο ή το αντίστοιχο ελληνικό κεφαλοτύρι. Για την σάλτσα χρησιμοποιήστε μία καλής ποιότητας ντομάτα στον τρίφτη, εγώ έχω πάντα απόθεμα από την πασσάτα που φτιάξαμε τον περασμένο Αύγουστο, η οποία φέτος έγινε ιδιαίτερα γευστική και απογειώνει όλα μας τα φαγητά!

Δόση : για 4 άτομα
Βαθμός δυσκολίας : μέτρια δύσκολο
Υλικά
γιά τις πολπέτες : 250 gr ρικότα,
                                120 gr (8 φέτες) μπαγιάτικο ψωμί,
                                100 gr μοτσαρέλα για μαγειρική,
                                60 gr αυθεντική παρμεζάνα (parmigiano reggiano) τριμμένη,
                                1 αυγό,
                                1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο,
                                1 πρέζα πάπρικα,
                                πιπέρι μαύρο φρεσκοτριμμένο,
                                αλάτι.
για την σάλτσα :  600 gr σπιτική πασσάτα ντομάτας (ή έτοιμη ντομάτα στον τρίφτη),
                                1 μεγάλη σκελίδα σκόρδο,
                                1 φλ. καφέ (50 gr) ελαιόλαδο παρθένο έξτρα,
                                1 πιπεράκι καυτερό,
                                αλάτι.
Προετοιμασία :
Ξεκινήστε βάζοντας την ρικότα να στραγγίσει από το ζουμάκι της, μέσα σε ένα πυκνό σουρωτήρι ή σε τουλπάνι. Αφήστε την σταθεί ένα δίωρο ή καλύτερα γιά όλη την νύχτα, σε δροσερό μέρος (ψυγείο).
Κόψτε την μοτσαρέλα σε μικρά κυβάκια. Αν χρησιμοποιήσετε την μοτσαρέλα fior di latte (δηλαδή την κοινή μοτρσαρέλλα, στο ζουμάκι) αφήστε την και αυτή να στραγγίσει πολύ καλά από το ζουμάκι της. 
Αφαιρέστε την κόρα από το ψωμί, ζυγίστε το και τρίψτε το στο μούλτι, να γίνει ψίχουλα.
Βάλτε το ψωμί μέσα σε ένα σκεύος. Προσθέστε όλα τα υλικά και αναμείξτε. Πλάστε το μίγμα σε πολπέτες στο μέγεθος καρυδιού (βγαίνουν περίπου 20 πολπέτες). Γιά να μην κολλάει στα χέρια σας, αλείψτε τα με λίγο λαδάκι.
Βάλτε σε ένα τηγάνι το λάδι και σωτάρετε ελαφρά το σκόρδο και το πιπεράκι, αφού το τσακίσετε. Προσθέστε την ντομάτα, μισό φλυτζάνι ζεστό νεράκι, το ανάλογο αλάτι και αφήστε να σιγοβράσει για ένα δεκάλεπτο. Προσθέστε τις πολπέτες και αφήστε να σιγοβράσουν για περίπου 10 λεπτά.
Σερβίρετε τις πολπέτες με την σάλτσα τους ζεστές.




POLPETTE DI RICOTTA AL SUGO DI POMODORO

Le polpette di ricotta al sugo, sono una ricetta della cucina povera calabrese. Come è noto, Calabria è famosa per i suoi prodotti da caseificio, siccome è una terra ricca di terreni per pastorizia. Le polpette vengono intirse in un saporito sugo al pomodoro, che esalta il loro sapore.
Sono buone come antipasto, ma possono condire anche la pastasciutta.
Nella mia versione, oltre alla ricotta, ho utilizzato la mozzarella, per un gusto più soave. Certo potete anche utilizzare un formaggio più piccante, come il pecorino stagionato. Per il sugo ho utilizzato la passata che abbiamo preparato agosto scorso, la quale ci è venuta particolarmente saporita.

Dosi : per 4 persone
Difficoltà : facile
Ingredienti
per le polpette : 250 gr di ricotta,
                             120 gr (8 fette) di pane raffermo,
                             100 gr di mozzarella da cucina,
                             60 gr di parmigiano grattugiato,
                             1 uovo,
                             1 cucchiaio di prezzemolo tritato finemente,
                             1 pizzico di paprica dolce,
                             pepe nero macinato,
                             sale qb.
per il sugo : 600 gr di passata di pomodoro fatta in casa,
                       1 spicchio d' aglio grande,
                       1 tazzina da caffè (50 gr) di olio extravergine di oliva,
                       1 peperoncino piccante,
                       sale qb.
Preparazione :
Si comincia lasciando colare la ricotta, entro un colino a maglia fitta o entro un pezzo di cannovaccio appeso. Lasciate colare per almeno 2 ore, o meglio per tutta la notte, in luogo fresco (frigo). 
Tagliate la mozzarella a cubetti. Se utilizzate i fior di latte e non la mozzarella da cucina, lasciate pure colare bene.
Eliminate la crosta daλ pane raffermo, pesate e tritate finemente al triatutto. 
Ponete le bricciole del pane entro una terrina, Aggiungete tutti gli ingredienti per le polpette e mescolate. Formate delle polpette alla grandezza di una noce (ne veranno ca. 20 polpette). Passate le vostre mani con qualche goccio d' olio, perchè l' impasto risulta piuttosto appiccicoso. 
Ponete l' olio in una padella e fate appena rosolate l' aglio ed il peperoncino, schiacciato. Aggiungete la passata, mezza tazza di acqua calda, salate e piacere e lasciate cuocere a fuoco moderato per una decina di minuti. Aggiungete le polpette e lasciate cuocete, a fuoco molto moderato, per una decina di minuti.
Servite le polpette col loro sugo, calde.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.