1

ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΥΣΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ // ESTRATTO NATURALE DI AGRUMI VARI


ΦΤΙΑΧΝΩ ΦΥΣΙΚΟ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ ΑΠΟ ΔΙΑΦΟΡΑ ΕΣΠΕΡΙΔΟΕΙΔΗ

Προσπαθώ πάντα να χρησιμοποιώ φυσικά αρωματικά στην κουζίνα μου, πράγμα που έχω τονίσει πολλές φορές μέσα από τις αναρτήσεις του laboratorio. Παράλληλα με το φυσικό εκχύλισμα βανίλιας (δείτε εδώ πως μπορείτε να το φτιάξετε) άρχισα να παρασκευάζω και άλλα φυσικά εκχυλίσματα, κυρίως από εσπεριδοειδή, τα οποία λατρεύω!
Η διαδικασία είναι εξ΄ίσου εύκολη με αυτή της βανίλιας και μέσα σε λίγες ημέρες μπορείτε να έχετε έτοιμο το άρωμα που σας αρέσει! Ετσι σήμερα δεν θα σας παρουσιάσω κάποια συνταγή, απλά θα σας αναφέρω την διαδικασία γιά να φτιάξετε τα φυσικά εκχυλίσματα.

Βαθμός δυσκολίας : πολύ εύκολο
Υλικά : καθαρή αλκοόλη ποτοποιϊας 95°
                φλούδες από διάφορα εσπεριδοειδή φρούτα (λεμόνια, πορτοκάλια, μανταρίνια, περαγμόντο, νεράντζι, κουμ κουατ, κίτρο)
Προετοιμασία :
Πλύντε τα φρούτα και στεγνώστε τα καλά.
Αφαιρέστε την φλούδα με έναν λεπτόφλουδο καθαριστή. Στα μανταρίνια και τα κουμ-κουάτ, που είναι ιδιαίτερα λεπτόφλουδα, χρησιμοποιούμε ολόκληρη την φλούδα.
Τοποθετήστε τις φλούδες μέσα σε ένα βάζο με στεγανό κλείσιμο και προσθέστε την καθαρή αλκοόλη μέχρι να καλυφθούν τελείως. Επειδή ξέρω ότι δεν είναι εύκολο να βρείτε καθαρή αλκοόλη ποτοποιϊας, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γκράπα ή βότκα, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αλκοόλη.
Τοποθετήστε το βάζο σε μέρος σκοτεινό και δροσερό και αφήστε το να σταθεί 15-20 ημέρες, χωρίς να ξεχνάτε να το ανακινείτε κάπου κάπου.
Αφού περάσουν 2-3 εβδομάδες, φιλτράρετε την αρωματισμένη αλκοόλη και βάλτε την σε ένα μπουκάλι με καπάκι που κλείνει καλά, ώστε να μην εξατμίζεται.
Διατηρείστε τα φυσικά εκχυλίσματα σε μέρος σκοτεινό και δροσερό.





ESTRATTO NATURALE DI AGRUMI VARI

Come sottolineo spesso, nella mia cucina cerco sempre di utilizzare aromi naturali, megli se preparati in casa. Ispirata dall' estrato naturale di vanglia ho cominciato a preparare anche estratti di agrumi, che adoro! 
La procedura è altrettanto facile a quella della vaniglia, e nel giro di pochi giorni potete avere già pronto l' aroma naturale che preferite! 
Così oggi non cercherò di descrivere una ricetta vera e propria, come al solito, ma piuttosto di sviluppare un' idea per utilizzare gli avanzi delle scorze di agrumi e preparare una cosa utile per le nostre preparazioni in cucina.

Difficoltà : facilissimo
Ingredienti : alcool puro a 95°,
                            scorze da vari agrumi non trattati e preferibilmente bio (limoni, arance, mandarini, bergamotti, arance amare, mandarini cinesi, cedri).
Preparazione :
Lavate la frutta e asciugate bene.
Con un pelapatate eliminate la scorza. Per i mandarini, che non hanno la parte bianca spessa, potete mettere tutta la scorza. 
Ponete le scorze entro un barattolo a chiusura ermetica, aggiungete l' alcool fino a coprirle completamente e tappate. Se non trovate l' alcool puro, potete utlizzare la vodka o la grappa, meglio di alta precentuale in alcool.
Posizionate il barattolo in un posto fresco e buio e lasciate macerare per una ventina di giorni, agitando ogni tanto.
Trascorso il tempo di macerazione, filtrate con un filtro per liquoi, e mettete l' estratto una piccola bottiglia a chiusura ermetica.
Conservate gli estratti in luogo fresco e buio.



1 σχόλιο:

Η γνώμη και οι παρατηρήσεις σας μας ενδιαφέρουν!

Τα ανώνυμα σχόλια δεν θα παίρνονται υπ'όψιν και θα διαγράφονται. Επίσης δεν θα δημοσιεύονται σχόλια υβριστικά ή με περιεχόμενο διαφημιστικό.

Commenti anonimi non saranno presi in considerazione e saranno cancellati.

All anonymous comments will not be considered and therefore deleted.